Уште во минатото црешните биле третирани како вкусни плодови со лековити својства.
Најчесто се смета дека помагаат за гихт и артритис, па се до храна која овозможува добар сон.
До неодамна тоа се сметаше за народна медицина, но истражувањата покажаа дека постои научна основа за овие тврдења.
Иако се добар извор на витамини, сепак не содржат толку Витамин Ц како што е случај со јагодите. Но, присутноста на антиоксиданси и други корисни состојки ги прави извонредно здраво овошје.
Црешните ги содржат витамините Ц, Б и А, биофлавониди, елагична киселина, антоцијанин и мелатонин. Овие состојки помагаат во борбата против рак, во превенција на срцеви заболувања, главоболка, ги ублажуваат симптомите поврзани со фибромијалгичен синдром.
Црешите помагаат телото да ни произведува мелатонин на сигурен и здрав начин, ги подобруваат физиолошките и менталните функции. Свежите црешни се добри за отстранување на физичката и умствената исцрпеност, а вишните го подобруваат расположението.
Ова се позитивните влијанија на црешните:
Превенција од срцеви болести
Превенција од канцер
Ублажување на болка
Камен во бубрег
Поздрави коски
Одлични за диета
{И.Ј}