Скоро 25 години медиумите и нутриционистите полемизираат околу еден од најомилените пијалаци на луѓето, кафето. Додека со чајот ситуацијата е малку појасна, експертите тешко ги ускладуваат предупредувањата и препораките за тоа дали да се пие кафе или не. Поради тоа ви донесуваме неколку позитивните страни кои се манифестираат само доколку кафето го консумирате во умерени количини.
Главната особина на кофеинот е стимулирањето на централниот нервен систем. Тоа значи дека кафето благотворно влијание врз интелектуалната активност, но само кога телото е во состојба на замор или здодевност. Пиењето кафе по ручекот придонесува за зголемување на концентрацијата и будноста.
Работниците кои обработуваат ноќна смена полесно работат под влијание на кофеинот кој ги намалува и сообраќајните незгоди во ноќните часови.
Научните докази потврдуваат и позитивно влијание на кафето во спечување на појавата на рак на дебелото црево. Но концентрацијата на кофеин потребна за достигнување на овие предности е еднаква на четири шолји кафе дневно, што пак неповолно влијае врз другите телесни активности.
Теоретските анализи со сигурност потврдуваат постоење на антиоксиданси кои позитивно делуваат на срцето и намалувањето на можноста за појава на било кој облик на рак. За сега не постојат медицински потврди за таа теорија.
Поволното влијание на кофеинот е забележано и кај астмата, но да тоа биде видливо потребно е исклучително голема концентрација на кофеин.
Заблудите поврзани дека кафето го зголемува крвниот притисок, се само делумично точни бидејќи тоа е само краткорочно. После тоа вредноста на крвниот притисок опаѓа повеќе отколку што првобитно пораснал, така да може да се каже дека кафето всушност го намалува крвниот притисок.