Јадењето многу риба, маслиново масло и ореви додека ги ограничувате чипсот, бисквитите и мајонезот може да го забави растот на раниот рак на простата, покажува една неодамнешна студија.
Новото истражување сугерира дека едноставните промени во исхраната може да помогнат да се намали растот на клетките на ракот на простата кај пациентите кои се под активен надзор. Ова е третмански пристап кој вклучува редовно следење на ракот без итна интервенција.
Наодите покажуваат дека исхраната со ниска содржина на омега-6, но богата со омега-3 масни киселини, во комбинација со додатоци од рибино масло, значително ја намалува стапката на раст на клетките на ракот на простата кај мажите со рана фаза на болеста.
И тоа би можело да го продолжи времето пред да биде потребен поагресивен третман, велат научниците.
Многу мажи со низок ризик од рак на простата избираат активен надзор наместо итен третман. Сепак, во рок од пет години, околу половина на крајот треба да се подложат на терапија со операција или зрачење.
Поради ова, пациентите се желни да најдат начини да ја одложат потребата за третман, вклучително и преку промени во исхраната или додатоци.
Истражувачите спровеле испитување во кое учествувале 100 мажи со низок ризик или поволен среден ризик од рак на простата и кои избрале активен надзор.
Учесниците по случаен избор требале да ја продолжат својата нормална исхрана или да следат диета со ниска омега-6, висока омега-3, дополнета со рибино масло, една година.
На втората група и биле дадени совети за поздрави алтернативи со малку маснотии за храна со висока содржина на масти или калории, како на пример користење маслиново масло или лимон и оцет за прелив за салата и обид да се јаде повеќе риба и јаткасти плодови.
Исто така, им било советувано да го намалат внесот на храна со поголема содржина на омега-6 како чипс, бисквити, мајонез и друга пржена или преработена храна. Тие земале капсули со рибино масло за дополнително да го зголемат внесот на омега-3, додека другата група не добила никакво советување за исхраната или земала таблети со рибино масло.
Истражувачите ги следеле промените во биомаркерот наречен Ки-67 индекс, кој покажува колку брзо се размножуваат канцерогените клетки - клучен предиктор за прогресија на ракот, метастази и преживување.
Анализата покажала дека по една година, групата со исхрана богата со омега-6, омега-3 и рибино масло имала намалување на индексот Ки-67 за 15 отсто, додека контролната група забележала зголемување од 24 отсто.
-Ова е важен чекор кон разбирање како исхраната може потенцијално да влијае на исходите од рак на простата, истакна Д-р Вилијам Аронсон, професор по урологија на UCLA и прв автор на студијата.
-Многу мажи се заинтересирани за промени во животниот стил, вклучително и исхрана, за да помогнат во управувањето со нивниот рак и да се спречи прогресијата на нивната болест.„Нашите наоди сугерираат дека нешто едноставно како прилагодување на вашата исхрана може потенцијално да го забави растот на ракот и да го продолжи времето пред да бидат потребни поагресивни интервенции, додава тој.