Minneapolis, 26 shtator 2022 (MIA) – Për një jetë të gjatë, të shëndetshme dhe aktive, në kuzhinë apo në dorë, duhet të ketë gjithmonë – arra. Hulumtimi i ri nga Shkolla e Shëndetit Publik në Universitetin e Minesotës, i cili përfshin disa vite kërkime, tregon se njerëzit që hanë rregullisht arra kanë më shumë gjasa të jenë fizikisht aktivë, si dhe një rrezik më të ulët të sëmundjeve të zemrës në jetën e mëvonshme.
– Ata që hanë arrat duket se kanë një fenotip unik të trupit që mbart me vete efekte të tjera pozitive shëndetësore, siç është cilësia më e mirë e dietës. Sidomos nëse hanë arra nga fëmijëria deri në mesin e moshës madhore, thotë Prof. Dr. Lynn M. Stephen.
Shkencëtarët besojnë se kjo është për shkak të lëndëve ushqyese në arra dhe ndikimit të tyre në shëndetin e përgjithshëm. Ata ndoqën 3023 burra dhe gra gjatë një periudhe 20-vjeçare dhe krahasuan shëndetin e tyre me dietën e tyre.
Arrat janë i vetmi burim bimor i acidit alfa-linolenik omega-3, i cili është treguar se mbështet shëndetin e zemrës dhe trurit, si dhe proceset e shëndetshme të plakjes. Vetëm një porcion me arra (rreth një grusht) ka një gamë të mjaftueshme të lëndëve ushqyese të dobishme për shëndetin e përgjithshëm të njeriut. Përkatësisht, ai përmban katër gramë proteina, dy gramë fibra dhe 45 miligramë magnez. Arrat gjithashtu ofrojnë antioksidantë të shumtë, siç janë polifenolet.
Ngrënia e arrave ka qenë gjithashtu e lidhur me humbjen e peshës – njerëzit që hanë arra kanë treguar përqendrime dukshëm më të ulëta të glukozës në gjak sesa ata që nuk hanë arra të tilla.