Чоколадата, чајот и грозјето за добро помнење

Хемиските состојки присутни во чоколадата, чајот, грозјето и боровинките може да го подобри помнењето, утврдиле американските научници од Салк институтот.

Истражувањето е спроведено врз глувци, а се планираат тестови со кои ќе се провери влијанието на епикатехинот и кај луѓето.

Резултатите објавени во „Journal of Neuroscience“ сугерираат дека епикатехинот го подобрува протокот на крв во мозокот, посебно во комбинација со физичка активност.

Нутриционистите предупредуваат дека чоколадата изобилува со масти и шеќери кои би можеле да го поништат позитивното влијание на епикатехинот.

Постарите истражувања за соединенијата од групата на фаланол, во која спаѓа и епикатехинот може да придонесат за подобрување на здравјето на кардиоваскуларниот систем.

(Д.Т)



Прочитајте: затвори
  • РЕПЕРТОАРИ
IDIVIDI Сервиси
IDIVIDI Речник
Powered by MagnumPRO
Download
Временска прогноза

Н/А

Нема
Битола
Н/А
Нема
Охрид
Н/А
Нема
Скопје
Виц на денот
Туристички водач им се обраќа на патниците во комбето.
- Е па господо, комбито вози само до тука, понатаму можат само коњи и магариња, па најљубезно би ве замолил да продолжите...
webmail
IDIVIDI Радио
Македонски
Pop
Classical
Dance
Hip-Hop
Jazz
Rock
Ambient
Tehno&Trance
Состојба на патиштата
Веста се ажурира
Верски календар
На денешен ден
1221.- Роден е кастилијанскиот крал Алфонсо X...
1531.- Во Капела заврши граѓанската војна во...
1555.- Во Хемниц умре Георг Бауер - Агрикола,...
1831. - Штрајкот на лионските ткајачи прерасна...
Хороскоп

Овен Бик Близнаци Рак Лав Девица Вага Скорпија Стрелец Јарец Водолија Риби