Студијата на повеќе од 40.000 возрасни Американци откри дека времето на консумација на кафе веројатно е исто толку важно како и колку кафе консумираме кога станува збор за подолг живот.
Истражувањето се надоврзува на претходните анализи кои го поврзуваат умереното внесување кафе со различни здравствени придобивки, вклучително и намалени шанси за дијабетес тип 2, срцеви напади и мозочни удари.
Додека претходните студии се фокусираа на тоа колку кафе консумираат луѓето, ова истражување се фокусираше на времето кога се пие - и резултатите може да поттикнат некои поединци да ги преиспитаат своите рутини за кафе.
Време на кафе и здравствените придобивки
-Досегашното истражување сугерира дека пиењето кафе не го зголемува ризикот од срцеви заболувања и се чини дека го намалува ризикот од некои хронични болести, објасни Лу Чи, професор на Факултетот за јавно здравје на Универзитетот Тулан.
-Со оглед на ефектите што кофеинот ги има врз нашите тела, сакавме да видиме дали времето од денот кога пиете кафе има некакво влијание врз здравјето на срцето.
Заедно со соработниците од Харвардскиот Т.Х. Факултетот за јавно здравје Чан и Универзитетот Џорџ Вашингтон, Чи ги анализираа моделите на консумирање кафе меѓу десетици илјади возрасни.
Експертите ги класифицираа оние кои пијат кафе во две клучни групи: оние кои пијат кафе од утринските часови, кои консумираат поголем дел од своето кафе помеѓу 4 часот наутро и напладне (36% од учесниците) и оние кои пијат цел ден, кои го шират внесот на кафе од утро во вечер (14% од учесниците). Останатите 48% воопшто не пиеле кафе.
Утринското кафе има најмногу придобивки
Експертите открија дека оние кои земаат кофеин во раните часови имаат најмногу придобивки. Истражувањето ги следело учесниците нешто помалку од 10 години.
Анализата покажа дека оние кои пијат кафе наутро покажале 16% помал ризик од смрт од која било причина и 31% помал ризик од смрт од срцеви заболувања, во споредба со лицата кои не консумирале кафе.
Спротивно на тоа, луѓето кои пиеле кафе постојано во текот на денот, не покажале значително намалување на смртноста.
Студијата, објавена во European Heart Journal, исто така, покажа дека овие придобивки се најсилни при умерени нивоа на внес. Меѓу оние кои пијат утрински кафе, оние кои пиеле две до три шолји дневно го намалиле ризикот од смртност од сите причини за 29% во однос на оние кои не пијат.
Дури и тешките конзументи на кафе (над три шолји дневно) покажале 21% помал ризик од смртност, додека оние кои пијат лесно (една шолја или помалку) забележале намалување од 15%.
-Ова е прва студија која ги тестира шемите за време на пиење кафе и здравствените резултати, вели Чи.
-Нашите наоди покажуваат дека не е важно само дали пиете кафе или колку пиете, туку и времето од денот кога пиете кафе. Обично не даваме совети за времето во нашите упатства за исхрана, но можеби треба да размислуваме за ова во иднина, додава тој.