Бактериите можат да предвидат некои идни случувања и да се подготват за нив, покажуваат најновите истражувања на институтот Weizmann.
Тимот предводен од професор Yitzhakom Pilpelom ги истражувал микроорганизми кои биле сместени во предвидливи околности. Нивните наоди покажуваат дека генетската структура на микроорганизмите се променила на тој начин што тие можат да ги предвидат или подобро речено да ги претпостават следните случувања.
Бактериите научиле дека еден вид на шеќер, лактоза, секогаш е следен од страна на друг шеќер, малтоза. Научниците утврдија дека Е.Coli во својот генетски код освен генот за препознавање лактоза имаат и ген за препознавање малтоза.
При истражувањето научниците пуштиле малтоза, по што не следела активација на генот за лактоза, што покажува дека бактериите природно навикнале дека малтозата доаѓа по лактозата.
Понатамошното истражување покажало предиспозицијата на бактериите да претчувствуваат во суштина е еволуциско прилагодување во борбата за опстанок. Овој феномен е познат од порано и се нарекува адаптивна антиципација.